Bevestig zelf uw boiler

Boiler bevestigen
Het zelf installeren van uw nieuwe boiler is vrij ingewikkeld, maar niet onmogelijk. Een elektrische boiler kunt u zelf installeren, terwijl het installeren van een gasboiler gevaarlijk kan zijn. Vaak wordt er bij iedere boiler een handleiding geleverd waarmee het bedrijf u informatie biedt over hoe de boiler werkt. Echter, u kunt vast enkele tips gebruiken over hoe de installatie van een boiler in het algemeen moet verlopen.

De voorbereiding

Om te beginnen moet u nagaan wat voor boiler u heeft aangeschaft, een coldfill of een hotfill. De meest voorkomende, een coldfill boiler, sluit u aan op de koude kraan, een hotfill boiler op een warme kraan zodat deze direct warm water uit de cv-ketel kan halen. Ook moet u beschikken over een aansluitset, die vaak niet bij de boiler geleverd wordt. Bovendien moet u zorgen dat de boiler op een andere groep komt als de afwasmachine. Dit kunt u doen in de groepenkast van uw huis. Ook kunt u een zogenaamde CombiSwitch gebruiken. Op deze (makkelijkere) manier wordt de boiler tijdelijk uitgezet wanneer u de vaatwasser gebruikt.

De installatie

Stap 1

U begint met de installatie, door eerst de hoofdkraan dicht te draaien in de meterkast of kelder. Vervolgens pakt u het T-stuk uit uw aansluitset om deze te monteren op circa 50 centimeter hoogte op de koud waterleiding. Vergeet niet de knelfittingen stevig vast te draaien, maar niet te stevig. Wanneer het T-stuk gemonteerd is, kunt u een koperen buis van circa 7 centimeter er aan vastmaken. Aan het andere einde van deze buis komt de inlaatcombinatie, met de trechter omlaag.

Stap 2

Vervolgens kunt u bekijken waar het kruisstuk geplaatst moet worden. Dit is op de afvoer van uw gootsteen, lager dan de inlaatcombinatie. Dan kunt u het kruisstuk en de inlaatcombinatie met elkaar verbinden door middel van de slang in de aansluitset. Zorg ervoor dat er een lus in deze slang zit zodat de installatie niet gaat stinken. Daarna kunt u een van de meer buigzame slangen gebruiken in combinatie met de ringetjes om de inlaatcombinatie en waterinvoer van de boiler met elkaar te verbinden. Een gedetailleerde beschrijving van deze handeling vindt u in de handleiding.

Stap 3

De andere twee buigzame slangen bevestigt u tussen de wateruitvoer van de boiler en de warm waterkraan en tussen het T-stuk van de koud watertoevoer en de koud waterkraan. Na dit allemaal succesvol gedaan te hebben, kunt u de hoofdkraan weer open draaien en de warm waterkraan op de plek van de boiler ook helemaal open zetten. De boiler wordt zo gevuld en is vol wanneer er wel water uit de kraan komt. Het enige wat dan nog rest is de stekker in het stopcontact steken.

Komt u er toch achter dat het aansluiten van een boiler niet helemaal uw ding is? Dan wordt het tijd om een specialist in te schakelen. Neem eens vrijblijvend contact op met Truyaert.be. Zij staan u graag bij.