Sanitair vervangen

Sanitair vervangen
Eigenhandig sanitair vervangen is zeker niet onmogelijk. U wilt natuurlijk zeker zijn dat alles goed functioneert, maar graag kosten besparen op het inhuren van een specialist. Om uw wastafel, badkuip, toilet of douche succesvol te vervangen heeft u allereerst het juiste gereedschap nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld steeksleutels, schroevendraaiers, een waterpomptang, een rolmaat en eventueel een boormachine. Daarnaast is het raadzaam eerst goed te plannen hoe u te werk gaat bij het vervangen van het sanitair. Als u de afmetingen van zowel het oude als nieuwe sanitair goed opschrijft, weet u waar eventuele problemen kunnen ontstaan. Hierbij hoort uiteraard ook bijvoorbeeld de afstand tussen het toilet en de muren.

Installatie

Bij het installeren van sanitair is het belangrijk dat u eerst de hoofdkraan dichtdraait. Deze bevindt zich in vaak in de meterkast of kelder. Om te testen of de kraan daadwerkelijk goed dicht is kunt u proberen om warm en koud water uit de kraan te krijgen. Komt er geen water uit de kraan, dan kunt u verder met het verwijderen van het oude sanitair. Hierbij moet u eerst de waterleidingen die naar de badkuip, wasbak of douche lopen losdraaien. Daarna kunt u het sanitair verwijderen door andere schroeven et cetera los te draaien. Vergeet hierbij niet de afvoerputjes en let wel op dat, eenmaal losgemaakt, het sanitair waarschijnlijk te zwaar is om alleen te tillen. Wanneer u alles succesvol verwijderd heeft, kunt u gewoon de handleiding volgen die bij uw nieuwe sanitair geleverd is.

Toiletten vervangen

Een toilet vervangen is een apart verhaal. Hierbij moet u doorspoelen tot er geen water meer uit komt en kunt u eventueel als aanvulling de bijbehorende kraan dichtdraaien. Vervolgens moet ook al het water wat nog in het toilet staat afgevoerd worden, dit kunt u doen met behulp van een emmertje, bekertje of goede spons. Dit water kunt u beter buiten weggooien en niet door een wasbak wegspoelen. Het is verstandig goede handschoenen aan te trekken als bescherming tegen de vele bacteriƫn die zich in uw toilet bevinden.

Hoe ga ik te werk

Dan kunt u beginnen het reservoir weg te halen, door eerst eventuele schroeven los te draaien die het reservoir aan de rest van het toilet verbinden. Vervolgens schroeft u voorzichtig de waterleiding los zodat u het reservoir kan optillen en wegzetten. Pas dan kunt u beginnen met het losschroeven van de rest van het toilet. Vaak moet u flink schudden om de was tussen het toilet en de vloer los te krijgen. Als het toilet eenmaal verwijderd is, kunt u de rest van de was wegschrapen en een oude doek gebruiken om de stank uit het gat weg te houden terwijl u verder gaat met de instructies die geleverd zijn bij uw nieuwe toilet.

Komt u er zelf toch niet uit? Schakel dan een klusjesman in via Klusbedrijf Houtens uit Rotterdam. Dankzij een landelijk netwerk staan zij 24/7 voor u klaar.