Als gevolg van verwering kan er schade ontstaan aan uw dakgoot. Het materiaal waar de dakgoot van gemaakt is kan gaten en scheuren gaan vertonen of op sommige plekken zelfs barsten. Dit kan ook gebeuren door eigen toedoen, zoals tijdens het plaatsen van de dakgoot of gedurende ander onderhoud aan de dakgoot of uw woning. Zodoende ontstaat er een lekkage aan uw dakgoot die voor verschillende problemen kan zorgen. Het water dat normaal gesproken wordt opgevangen en afgevoerd door de dakgoot kan bijvoorbeeld in uw woning trekken, zodat de lekkage zich naar binnen verspreid en voor onder meer vochtplekken kan zorgen.
De functie van een dakgoot
De dakgoot aan uw woning heeft een belangrijke functie. Het vangt namelijk al het water op dat voortkomt uit regen of smeltend sneeuw en voert dit af. Op deze manier sijpelt water niet direct van uw dak op de grond en voorkomt het zo de vorming van plassen. Houdt de dakgoot dit overtollige water niet tegen, dan kan het bovendien tegen uw gevel aan waaien en kunnen er ongewenste gaten of andere vormen van waterschade ontstaan. Via een speciale afvoerpijp wordt het water uit de dakgoot naar een reservoir of direct naar het riool geleid. Hiermee wordt voorkomen dat de druk van het water onnodig op uw dak en de dakgoot terechtkomt.
Het aantonen van de lekkage
Een lekkage aan de dakgoot kan op een aantal manieren worden aangetoond. Een van deze manier is door rotting op te speuren. Als uw daklijst rotting vertoont, dan kan dit wijzen op een lekkage aan de dakgoot. Ook kunt u rotting aantreffen in de dakopzet en in uw kozijnen. Als de lekkage al in uw woning is getrokken, dan kan als gevolg van vrieskou uw muren zelfs stuk vriezen. Een lekkage in uw dakgoot kan door de gehele woning trekken en zo op verschillende plekken voor rotting of vochtophoping zorgen.
Het verhelpen van de lekkage
Als u gaat beginnen met het verhelpen van de lekkage in uw dakgoot, zorg er dan eerst voor dat u al het vuil aanwezig in de dakgoot verwijdert. Hierna kunt u de lasnaad opschuren en de ondergrond van de dakgoot verder stofvrij en vetvrij maken. Op de plek waar de lekkage zit, brengt u textielband aan over de lasnaad en een deel van de dakgoot. Deze smeert u vervolgens in met speciale rubbercoating, waarna u beide stappen herhaalt. Na enkele uren drogen zouden de textielband en coating stofvrij moeten zijn en na ongeveer twee dagen uitgehard. Zorg dat u de lekkage verhelpt wanneer het buiten droog is en bij een temperatuur boven 5 graden Celsius. Ook wanneer er kans op regen is binnen 12 uur, dient u te wachten met het verhelpen van de lekkage.
Probleem niet opgelost? Dan wordt het tijd een vakman in te schakelen via Jos Laan uit Amsterdam. Hij staat u graag bij.