Zelfs net gemetselde gevels zijn helaas niet waterdicht. Een gevellekkage kan dus sneller voorkomen dan u wenst. Dit komt vooral door diverse gebreken in de gevel. Een gevel wordt tenslotte gemaakt door mensen en wij mensen maken wel eens een foutje. Gevellekkage en doorslaand vocht zijn dus aan de orde van de dag. Maar hoe lost u dit op?
Grootste veroorzakers
Een gevellekkage kan op vele verschillende manieren tot stand komen. Om het op te lossen, is het dan ook een goed idee om eerst uit te zoeken wat de oorzaak van de lekkage is. Als u de oorzaak niet kunt vinden, is het oplossen gedoemd te mislukken. Graag nemen wij een aantal meest voorkomende oorzaken met u door. Graag beginnen wij met de scheur in de muren. Deze scheuren kunnen komen door de lichte aardbevingen in bijvoorbeeld Groningen, ouderdom en gemaakte fouten. Verder kan er nog lekkage ontstaan door vuil in de spouw, loodaansluitingen, poreus voegwerk en natuurlijk achterstallig onderhoud en gebrek aan na-isolatie.
Verhelpen
Goed onderhoud aan uw gevel is belangrijk in het voorkomen van gevellekkage. Controleer uw gevel dan ook regelmatig op beschadigingen. Na de bouw zijn gevels vaak beschermd tegen zuur regenwater, maar zelfs met die bescherming kan het nog doordringen. Controleer of de voegen nog goed zijn en vervang de voegen indien nodig. Kijk ook goed of de stenen nog heel zijn, anders dienen die ook vervangen te worden. Een professional bedrijf kan u helpen met de onderhoud van uw spouwmuren en isolatie. Een goede isolatie beschermt ook erg tegen vochtige muren. Verder kunt u er nog voor kiezen om uw gevel te schilderen. De verf die hiervoor gebruikt wordt, zal als een beschermende deken over uw gevel heen liggen en het vocht buiten houden. Belangrijk is wel om de gevel regelmatig te onderhouden en na te vragen bij uw gemeente en woningstichting welke kleuren u voor uw woning mag gebruiken. Niet in elke gemeente kan elke kleur gebruikt worden namelijk.
Hydrofoberen en klimaatverf
Hydrofoberen is een techniek om uw gevel te beschermen tegen doorslaand vocht. Het is een middel die in de ondergrond van de muur geïmpregneerd wordt en een waterafstotende zone in de muur maakt. Klimaatverf hierin tegen is een verfsoort dat minder vocht doorlaat dan normaal verf. Onderzoek wees uit dat met deze verf de luchtvochtigheid langzaam daalt en de temperatuur hoger wordt als u de thermostaat op de ‘gebruikelijke’ instelling zet. Hierdoor hoeft kunt u de instellingen verlagen voor het zelfde resultaat.
Bronvermelding: BK-Bouw.nl, specialist in gevelrenovatie uit Amsterdam.
Ook handig: Subsidieregelingen Groene daken en gevels Amsterdam