Wat kost het plaatsen van zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig ontzettend populair. Dit komt doordat ze niet alleen goed zijn voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Dit komt door de terugverdientijd die er op zit. Maar voordat je kunt profiteren van je zonnepanelen, moet je investeren. Maar wat kost het plaatsen van zonnepanelen eigenlijk? Dit en meer, lees je hier. 

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen? 

De prijs van zonnepanelen kan door verschillende factoren worden bepaald. Enkele belangrijke bepalende factoren zijn:

  • Capaciteit en aantal panelen: Het vermogen van de zonnepanelen, uitgedrukt in watt (Wp), en het aantal panelen dat je installeert, beïnvloeden de totale prijs. Over het algemeen geldt dat hoe groter het vermogen en het aantal panelen, hoe hoger de prijs.
  • Kwaliteit en merk: Zonnepanelen van bekende merken met goeie kwaliteit kunnen duurder zijn. Deze panelen hebben vaak een langere levensduur en betere prestaties, waardoor ze over het algemeen duurzamer en betrouwbaarder zijn.
  • Installatiekosten: Naast de kosten van de panelen zelf, zijn er ook installatiekosten. Dit gaat om het arbeidsloon van de installateurs, montagematerialen, bekabeling, omvormers en andere benodigdheden. Installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van het project en de locatie van het dak.
  • Subsidies en belastingvoordelen: Overheden bieden soms subsidies, belastingvoordelen of andere financiële stimulansen aan om de installatie van zonnepanelen te bevorderen. Deze kunnen de uiteindelijke prijs van de zonnepanelen verlagen.
  • Extra onderdelen: Afhankelijk van je specifieke behoeften, kunnen extra onderdelen zoals montagesystemen, monitoringssystemen of batterijopslagsystemen de prijs beïnvloeden.

Wat kost een zonnepaneel plaatsen 

De kosten voor het plaatsen van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Om je een algemeen idee te geven, een gemiddeld zonnesysteem voor een gemiddeld huishouden bestaat meestal uit 10 tot 20 zonnepanelen. De gemiddelde zonnepaneel kost € 200,-. Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de andere punten, zoals de benodigde Wattpiek. In de tabel hieronder vind je een overzicht van deze punten, met daarbij de gemiddelde prijs. 

Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWhBenodigde wattpiekAantal panelenGemiddelde prijs*
2.500294111€ 650,-
3.500411815€ 910,-
4.000470617€ 1.040,- 
5.000588222€ 1.300,-

Bron: https://www.de10beste.be/zonnepanelen/